Пропуснете до съдържание

Парабени

Парабените са семейство съставки, които се използват като консерванти в продуктите за лична грижа. „Парабен“ се наричат много леко различаващи се една от друга форми на парабена, някои от които се срещат в природата.

Момиче поставя грижа за кожата върху лицето си

Използваме консерванти, за да поддържаме продуктите за лична грижа в добро състояние: без тях те могат да се развалят от бактериите, дрождите и плесента. Ние внимателно подбираме нашите консервиращи съставки, като се фокусираме върху безопасността и ефикасността.

Безопасността е нашият основен приоритет. Авторитетите по целия свят подкрепят употребата на някои видове парабени като консерванти в продуктите за лична грижа. Най-често срещаните парабени, които използваме, са метил- и етилпарабените. В някои продукти влагаме други видове парабени – бутил- и пропилпарабени. Ние не използваме изопарабени. Парабените, които използваме, са безопасни и спомагат за поддържането на нашите продукти в добро състояние.

Знаем, че някои хора предпочитат да използват продукти без парабени или без определени видове парабени, затова предлагаме също и алтернативи.

Отговори на вашите въпроси

Безопасни ли са парабените?

Да. Ние използваме ограничен брой парабени, за които е научно доказано, че са безопасни за употреба в продуктите за лична грижа. Те подобряват безопасността и срока на годност на продуктите, като предотвратяват бактериите, дрождите и плесента. Без консерванти като парабените продуктите могат да започнат да миришат неприятно, да променят цвета си или да развият плесен.

Собствените изследвания на Unilever и нашите постоянни оценки на работата на останалите учени показват, че начинът, по който използваме парабените, е безопасен. Основните международни органи също подкрепят тяхното включване в козметичните продукти и продуктите за лична грижа, включително Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и Научният комитет по безопасност на потребителите на Европейската комисия.

Понякога в медиите се съобщава, че парабените може да причиняват рак, действайки като естрогени, които нарушават хормоналния баланс. Това се оспорва от регулаторните органи и водещите учени, тъй като няма достоверни доказателства в тази връзка. Това е така, тъй като въпреки че парабените имат естрогенно действие, те са хиляди пъти по-малко активни в сравнение със самия естроген.

Кои продукти на Unilever съдържат парабени?

Ние използваме ограничен брой парабени като консерванти в продуктите за лична грижа, тъй като те са една от много малкото групи съставки с антибактериални и противогъбични свойства, които са посочени като безопасни от регулаторите по целия свят. Винаги когато включваме парабени или каквито и да било други консерванти, ние ги описваме върху опаковката на продукта. Тъй като разбираме, че някои хора предпочитат да ги избягват, ние предлагаме също алтернативни продукти.

„FDA вярва, че към момента няма причина потребителите да се притесняват относно употребата на козметика, която съдържа парабени.“

Администрация по храните и лекарствата на САЩ
Back to top