Пропуснете до съдържание

За алергиите

Научете повече за кожните алергии и потърсете продукти, които може да са подходящи за вас.

Нашият подход за помощ при алергии

Тази страница ви предоставя информация за кожните алергии и ви съветва как да идентифицирате продуктите, които може да са подходящи за вас.

Някои съставки могат да причинят алергични реакции при малък брой хора. Ние полагаме огромни усилия, за да използваме възможно най-малко количество от тези съставки. Някои съставки са твърде важни, за да бъдат изключени, поради функцията им и ползата, която носят за повечето потребители.

Ние решаваме какво да включим в нашите продукти в зависимост от три неща: какво предпочитат хората, нашите собствени проверки за безопасност и разпоредбите на страните, в които се продават тези продукти.

Знаем, че информацията за алергените е важна за малкия брой хора, които може да са чувствителни към някои съставки. Ето защо ние предоставяме ясна информация за това какво съдържат нашите продукти.

Кои продукти можете да използвате, ако имате алергия?

Малък брой хора могат да развият алергия към определени ароматни съставки. Ето защо ние се стремим да предоставяме на нашите потребители информация за наличието на алергенни ароматни вещества върху опаковката или чрез нашите линии за грижа. В Европа ние сме създали база данни, за да помогнем на хората да открият продуктите, които може да са подходящи за тях. Научете повече за това „Какво съдържат нашите продукти“ във вашата страна.

В случай че не сте сигурни дали имате алергия към някоя ароматна съставка, трябва да се консултирате с квалифициран специалист по здравни грижи.

Какво представлява алергията?

Нашата имунна система се грижи за нашето здраве, като се бори с всички вредни елементи, които навлизат в нашето тяло - например бактериите и вирусите. Алергенът като цяло е безвреден, но имунната ви система реагира спрямо него както при заплаха. Обикновено вие сте изложени на него няколко пъти, преди да се случи това. Когато се появи, алергията обикновено остава за цял живот.

Алергичните реакции по кожата ви често се показват по-късно – обикновено 24-48 часа, след като сте били в контакт с алергена. Вероятно знаете, че това се нарича „свръхчувствителност от забавен тип“, „алергия тип IV“ или „контактна алергия“. По-голяма част от информацията тук се отнася за този вид алергия, тъй като повечето от нашите продукти може да докоснат вашата кожа по някакъв начин.

Как ставаме алергични към нещо?

Има два етапа:

  • Първо, вашето тяло разпознава алергена и развива чувствителност към него. Към този момент няма очевидни симптоми, но промяната във вашата имунна система е завинаги.
  • Ако достатъчно голямо количество от алергена докосне вашата кожа отново, тогава симптомите на алергичната реакция ще се проявят.

Кои са симптомите на алергичната реакция?

Алергичните реакции обикновено възникват 24-48 часа, след като сте били в контакт с алерген. Може да наблюдавате зачервяване или обрив, подуване, мехури, сълзене, образуване на коричка и сърбеж.Ако сте алергични към една съставка, може да сте също алергични към подобни неща. Дерматологът ще ви информира кои други съставки, ако има такива, трябва да избягвате.

Не бъркайте кожните раздразнения с алергичната реакция.

Симптоми като зачервяването невинаги се дължат на алергия. Кожните раздразнения може много да приличат на алергична реакция. Често може да се наложи да се консултирате с дерматолог за точна диагноза. При кожните раздразнения се наблюдава подобно зачервяване или обрив, подуване и сърбеж. Може също да почувствате стягане, болезненост, изтръпване или парене. Обикновено всички тези симптоми се появяват до няколко часа след възникване на причината за тях. Тогава можете да усетите сухота или напукване на кожата си.

Има обаче една голяма разлика между кожните раздразнения и алергичните реакции – ефектът от кожното раздразнение невинаги се проявява отново, дори да използвате същия продукт на същото място на кожата. Веднъж щом получите алергия към една съставка обаче, при досег с голямо количество от нея имунната ви система отново ще реагира по същия начин.

Кои съставки причиняват алергични реакции?

Множество алергени се появяват по естествен начин в ежедневния ни живот. Растителните алергени като например отровният бръшлян и металите като хром и никел са добри примери – наскоро проведено проучване показва, че около 14% от хората в Европа имат контактна алергия към никела.

Същото проучване показва, че по-малко от 2% хора в Европа са алергични към съставките, които се намират в ароматните вещества. Малък брой хора също така са алергични към консервантите и съставките на боята за коса.

Какво да направя, ако смятам, че имам кожна алергия?

Ако разпознавате симптомите, които сме изброили, и смятате, че може да имате кожна алергия, се консултирайте с вашия лекар или дерматолог. Добра идея е да направите списък с всички продукти, които сте използвали малко преди появата на вашата алергична реакция. Ако можете, вземете продуктите и техните опаковки със себе си, за да може лекарят ви да види какво съдържат.

Дерматологът ще направи някои тестове, за да разбере причината за реакцията. Той ще ви прегледа и ще ви зададе въпроси относно вашите симптоми и момента на появата им. Може също да ви направи patch тест с продуктите, които сте използвали, или специфични техни съставки.

След като разберете към какво сте алергични, можете да потърсите съответната съставка в списъка и да я избягвате. Внимавайте за фалшиви продукти – невинаги можете да сте сигурни какво съдържат те.

Ние можем да помогнем както на вас, така и на вашия лекар да разберете към какво сте алергични. Освен че ви предоставяме информация за това какво съдържат нашите продукти, ние можем да изпратим проби на вашия лекар, за да ги използва за patch теста – просто се свържете с нас (отваря се в нов прозорец).

Ароматните вещества причиняват ли алергии?

Съществуват малък брой ароматни съставки, за които е установено, че притежават потенциала да причиняват кожни алергии.

Международната асоциация по ароматизиращите вещества регулира начина, по който използваме тези съставки. В Unilever се опитваме да използваме по-малко от тях и в по-малка степен в сравнение със стандарта за индустрията. В Европа ние спазваме Регламента относно козметичните продукти на ЕС, който предоставя списък с 26 ароматни съставки, считани за алергени, всички от които следва да бъдат включени в списъка със съставки на етикета или опаковката на продукта.

Вече предлагаме и база данни с възможност за търсене, за да помогнем на хората с алергия към някоя съставка да потърсят продукти, които може да са подходящи за тях.

Какво да кажем за консервантите?

Консервантите са важни – те осигуряват безопасната употреба на нашите продукти до края на срока им за годност, като предотвратяват развитието на бактерии и плесен. Ние използваме консерванти само когато са абсолютно необходими и винаги във възможно най-малкото количество. Отново обаче малък брой хора може да са алергични към малко от тези съставки.

Как да се уверим, че не сме алергични към боя за коса?

Малък брой хора са алергични към боя за коса. В редки случаи хората може да се нуждаят от сериозно медицинско лечение след реакция. Затова е важно да изпробвате боята 48 часа преди да боядисате косата си у дома или във фризьорския салон – дори ако сте използвали същия цвят много пъти досега.Просто сложете малко количество върху кожата си и изчакайте, за да видите ще има ли реакция.

Някои съставки обаче са твърде важни, за да бъдат изключени, поради функцията им и ползата, която носят за повечето потребители. Но ние знаем, че информацията за алергените е важна за малкия процент хора, които може да са чувствителни към някои съставки. Ето защо предоставяме ясна информация за това какво съдържат нашите продукти.

Отказ от медицинска отговорност

Цялото съдържание на настоящата уебстраница (включително текстът, изображенията и другите формати) е създадено единствено с информационна цел. Съдържанието не е предназначено да замести професионалната медицинска консултация, диагноза или лечение. Винаги се консултирайте с вашия личен лекар или друг доставчик на квалифицирани здравни грижи за всякакви въпроси, които може да имате относно здравословен проблем. Никога не пренебрегвайте професионалната медицинска консултация и не се бавете да потърсите такава само защото сте прочели нещо на настоящата уебстраница.

Ако смятате, че състоянието ви е критично, позвънете на вашия лекар, отидете в „Бърза помощ“ или незабавно повикайте линейка. Unilever не препоръчва и не рекламира каквито и да било конкретни тестове, процедури, становища или друга информация, която може да се споменава на настоящата уебстраница. Достъпът до връзки към образователно съдържание, което не е създадено от Unilever, се осъществява на ваш собствен риск.

Back to top