Пропуснете до съдържание

Силните и здрави зъби и венци са от съществено значение за здравето и самочувствието на хората. Редовното измиване с паста за зъби, която съдържа флуорид, спомага за предотвратяване на кариесите и подобряване на устната хигиена.

Флуоридът е бил добавян редовно в пастата за зъби в продължение на повече от век и милиони хора го използват безопасно всеки ден.

В много страни флуоридът се добавя към питейната вода за подобряване на общото дентално здраве. Световната дентална федерация FDI твърди, че повече от 350 милиона хора в над 30 страни се възползват от флуорирането на водата.

Отговори на вашите въпроси

Защо Unilever използва флуорид в пастата за зъби?

Флуоридът в пастата за зъби предлага безопасен, приемлив и лесен начин за защита на зъбите срещу разваляне. Един от нашите ангажименти по Плана за устойчиво развитие е свързан с подобряване на оралното здраве на хората по целия свят и ние работим в рамките на дългосрочно партньорство със Световната дентална федерация FDI за популяризиране важността на двукратното ежедневно измиване на зъбите с флуоридна паста за зъби.

Твърде голямото количество флуорид уврежда ли зъбите?

Децата, които консумират прекомерни количества флуорид в ранна възраст, когато се формират зъбите, може да развият петна по зъбите си, известни като зъбна флуороза. Това обаче се случва обикновено в страни с много високи нива на естествен флуорид в питейната вода.

Тъй като пастата за зъби обикновено не се поглъща, рискът от развитие на зъбна флуороза е нисък. Родителите обаче трябва да наблюдават малките деца по време на миене на зъби, за да предотвратят поглъщането й. Въздействието на зъбната флуороза обикновено е козметично и не е опасно за здравето.

Твърде голямото количество флуорид предизвиква ли проблеми със здравето?

Опасенията за здравето по отношение на флуорида са свързани с употребата му в питейната вода, а не в пастата за зъби. При поглъщане флуоридът преминава през храносмилателната система в кръвообращението и има склонност да се натрупва в области на тялото, богати на калций, като например костите и зъбите.

Агенцията за защита на околната среда на САЩ е постановила максимално допустимо количество флуорид в питейната вода от 4 мг/литър.

Дълготрайното излагане на нива, по-високи от 4 мг/л, може да причини състояние, което се нарича скелетна флуороза и може евентуално да доведе до изтръпване и болки в ставите, отслабване на костите и фрактури при по-възрастните хора. Научните проучвания не са открили връзка между флуорида и рака.

Кои продукти на Unilever съдържат флуорид?

Всички наши търговски марки пасти за зъби, включително Signal, Pepsodent, Mentadent, Aim, Zendium, Regenerate и Zhong Hua, съдържат флуорид. Той е посочен като натриев флуорид или натриев монофлуорофосфат в списъка със съставки върху опаковката.

Три усмихнати деца си мият зъбите

Sabia?

Escovar os dentes duas vezes ao dia com pasta de dentes com fluor pode reduzir as cáries dentárias nas crianças em até 50%, quando comparado com escovar uma vez ao dia.