Пропуснете до съдържание

Флуорид

Силните и здрави зъби и венци са от съществено значение за здравето и самочувствието на хората. Редовното измиване с паста за зъби, която съдържа флуорид, спомага за предотвратяване на кариесите и подобряване на устната хигиена.

Три усмихнати деца си мият зъбите

Флуоридът е бил добавян редовно в пастата за зъби в продължение на повече от век и милиони хора го използват безопасно всеки ден.

В много страни флуоридът се добавя към питейната вода за подобряване на общото дентално здраве. Световната дентална федерация FDI твърди, че повече от 350 милиона хора в над 30 страни се възползват от флуорирането на водата.

Отговори на вашите въпроси

Защо Unilever използва флуорид в пастата за зъби?

Флуоридът в пастата за зъби предлага безопасен, приемлив и лесен начин за защита на зъбите срещу разваляне. Един от нашите ангажименти по Плана за устойчиво развитие е свързан с подобряване на оралното здраве на хората по целия свят и ние работим в рамките на дългосрочно партньорство със Световната дентална федерация FDI за популяризиране важността на двукратното ежедневно измиване на зъбите с флуоридна паста за зъби.

Твърде голямото количество флуорид уврежда ли зъбите?

Децата, които консумират прекомерни количества флуорид в ранна възраст, когато се формират зъбите, може да развият петна по зъбите си, известни като зъбна флуороза. Това обаче се случва обикновено в страни с много високи нива на естествен флуорид в питейната вода.

Тъй като пастата за зъби обикновено не се поглъща, рискът от развитие на зъбна флуороза е нисък. Родителите обаче трябва да наблюдават малките деца по време на миене на зъби, за да предотвратят поглъщането й. Въздействието на зъбната флуороза обикновено е козметично и не е опасно за здравето.

Твърде голямото количество флуорид предизвиква ли проблеми със здравето?

Опасенията за здравето по отношение на флуорида са свързани с употребата му в питейната вода, а не в пастата за зъби. При поглъщане флуоридът преминава през храносмилателната система в кръвообращението и има склонност да се натрупва в области на тялото, богати на калций, като например костите и зъбите.

Агенцията за защита на околната среда на САЩ е постановила максимално допустимо количество флуорид в питейната вода от 4 мг/литър.

Дълготрайното излагане на нива, по-високи от 4 мг/л, може да причини състояние, което се нарича скелетна флуороза и може евентуално да доведе до изтръпване и болки в ставите, отслабване на костите и фрактури при по-възрастните хора. Научните проучвания не са открили връзка между флуорида и рака.

Кои продукти на Unilever съдържат флуорид?

Всички наши търговски марки пасти за зъби, включително Signal, Pepsodent, Mentadent, Aim, Zendium, Regenerate и Zhong Hua, съдържат флуорид. Той е посочен като натриев флуорид или натриев монофлуорофосфат в списъка със съставки върху опаковката.

Back to top