Пропуснете до съдържание

Микропластмаса

Микропластмасата представлява малки парченца пластмаса, които може да попаднат в океана и да причинят потенциални вреди на околната среда. Повечето се появяват в резултат на разпадането на по-големи пластмаси в океана, но някои може да се появят вследствие на употребата им в потребителски и промишлени стоки.

Мъж рециклира пластмасова бутилка

Произход

Към момента няма единна съгласувана дефиниция за микропластмаса. Съгласно насоките на различни експертни организации ние считаме, че микропластмасата представлява твърди, водонеразтворими и бионеразградими пластмасови частици с диаметър до пет милиметра. Тези частици водят началото си от разнообразни източници, като голяма част от тях се образуват вследствие разпадането на по-големи пластмасови материали във водата (напр. пластмасови торбички, бутилки и гуми), както и при отделянето на синтетични влакна от текстила при прането на дрехи и употребата на твърди пластмасови скраб топчета или други микропластмаси в редица потребителски и промишлени стоки.

Защита на нашата планета

Ние отчитаме, че опасенията относно потенциалното влияние на микропластмасата върху околната среда нарастват, по-специално след попадането й в нашите океани. Ето защо непрекъснато правим нововъведения и търсим начини за усъвършенстване на нашите опаковки и състав на продуктите, за да осигурим защитата на планетата и нашите крехки водни екосистеми.

Нашият напредък и амбиция

Нашето пътуване започна през 2014 г. като една от първите компании, която спря използването на малки пластмасови скраб топчета. Те се използваха в малки количества в нашите козметични продукти и продукти за лична грижа заради способността си да отстраняват нежно мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата. Понастоящем използваме алтернативни ексфолиращи съставки като например кайсиеви ядки, царевично брашно, смляна пемза, силициев диоксид и орехови черупки.

Шест години по-късно и като част от нашия ангажимент за борба с климатичните промени и за защита на природата сега сме се фокусирали върху това да направим състава на нашите продукти биоразградим до 2030 г.

Като част от тази дейност ние сме в процес на отстраняване на други твърди полимери, чийто процес на биоразграждане е бавен, и подмяната им с естествени или биоразградими алтернативи в нашите продукти за грижа за дома, лична грижа и козметика. Това включва:

  • Капсулирани ароматни вещества: това са микроскопични капсули, които спомагат за използването на по-малко ароматни съставки в продуктите, като в същото време предлагат дълготрайна свежест. Вече подменихме капсулите в нашите дезодоранти с биоразградима алтернатива и работим усърдно в посока използването само на биоразградими капсулирани ароматни вещества в нашите продукти за грижа за дома, лична грижа и козметика.
  • Матиращи вещества: спомагат за придаване на кремаво-бял вид на продуктите и се използват в някои от нашите продукти за почистване на кожата, грижа за косата и дезодоранти, и в някои от нашите течни препарати за пране. Ние отстраняваме бионеразградимите матиращи вещества от всички наши продукти, а при някои продукти ги подменяме с биоразградима алтернатива.
Back to top