Пропуснете до съдържание

Феноксиетанол

Феноксиетанолът е прозрачна, безцветна течност със слаб мирис на рози, който се среща в естествен вид, но в повечето случаи е синтетичен. Той е един от често срещаните консерванти, които се използват в продуктите за лична грижа. 

Майка гъделичка прохождащо дете

Отговори на вашите въпроси

Кои продукти на Unilever съдържат феноксиетанол?

Ние използваме феноксиетанол в сериите продукти за лична грижа, включително в овлажнителите, почистващите продукти, сапуните, почистващите кърпички и кремовете за бебета. Използваме го също и в някои течни перилни препарати.

Безопасен ли е феноксиетанолът за всички възрастови групи

Феноксиетанолът е доказано безопасен и ефикасен консервант. Различните консерванти действат по-добре в различни продукти, като феноксиетанолът е по-специално ефикасен в меките формули, които са най-подходящи за бебета.

Нашите оценки за безопасност показват, че феноксиетанолът е ефикасен и безопасен консервант за козметични продукти за всички възрасти на ниво на концентрация до 1%. Това е в съответствие с нивата, разрешени от регулаторните органи на Европейския съюз.

Ефикасните консерванти са особено необходими в продуктите за деца, тъй като те са особено чувствителни към инфекции. Въз основа на съществуващите научни доказателства, когато се използва в рамките на зададеното ниво на безопасност, феноксиетанолът е напълно безопасен за всички възрасти, включително малките деца. Както при всички съставки, които използваме в продуктите за грижа за дома и за лична грижа, ние непрекъснато следим новите научни изследвания и развитието на регулаторните рамки.

„Феноксиетанолът е безопасен и ефикасен на определените нива в продуктите за лична грижа и козметиката... Неговата безопасност е широко документирана както по отношение на влиянието му върху човешкото здраве, така и върху околната среда.“

Phenoxyethanol as a Safe and Important Preservative in Personal Care J Krowka et al, Cosmetics & Toiletries (Феноксиетанолът като безопасен и важен консервант в продуктите за лична грижа, J Krowka et al, Cosmetics & Toiletries) (онлайн: 23 април 2014 г.); отпечатано копие 129(5) 24-27 (юни 2014 г.)
Back to top