Пропуснете до съдържание

Пластмасови скраб топчета

Ние преустановихме употребата на пластмасови скраб топчета през 2014 г. в отговор на опасения, свързани с натрупването на микропластмаса в океаните и езерата.

Бели пластмасови микротопчета

Преди това ги използвахме в някои от ексфолиращите ни продукти. Понастоящем използваме алтернативни ексфолиращи съставки, които дават увереност на хората, че измиващите продукти за лице и тяло на Unilever, които те използват, не допринасят за натрупването на микропластмаса в световните океани.

Какви алтернативи на пластмасовите скраб топчета съществуват

Понастоящем използваме алтернативни ексфолиращи съставки като например кайсиеви ядки, царевично брашно, смляна пемза, силициев диоксид и орехови черупки.

Откъде идва микропластмасата в океаните?

Източниците на микропластмаса са разнообразни, те включват разпадането на по-големи пластмасови материали във водата, отделянето на синтетични влакна от текстила при прането на дрехи по домовете и малките пластмасови топчета, които се използват в редица потребителски и промишлени стоки. Счита се, че приносът на продуктите за лична грижа за нивата на микропластмасата е доста малък.

Защо Unilever използваше пластмасови скраб топчета в миналото?

Преди пластмасовите скраб топчета се съдържаха в ограничен брой продукти за лична грижа като например почистващи продукти за лице, сапуни, душ гелове и измиващи продукти за тяло. Ние ги използвахме, защото те отпушват порите нежно и отстраняват мъртвите клетки от повърхността на кожата. Много хора харесваха свежото усещане след употребата на топчетата, които обикновено се изработваха от полиетилен.

Безопасни ли са пластмасовите скраб топчета?

Оценките за безопасност достигнаха до извода, че полиетиленът – пластмасата, която преди се използваше в нашите скраб топчета, – е безопасен за хората и не се наблюдава ефект на концентрацията, който обикновено се среща в околната среда.

„Досега сме свидетели на забележителни истории за успех – Unilever проправи пътя, като обеща поетапно да премахне всички микротопчета до 2015 г.“

Таня Кокс, служител по пластмасата в моретата, Fauna & Flora International. Източник: Съвет за продукти за лична грижа
Back to top