Пропуснете до съдържание

Консерванти

Консервантите, както подсказва и името, помагат за поддържане свежестта на продуктите. Ние използваме консерванти, за да защитим нашите продукти от бактерии, дрожди и плесен. Без тях нашите продукти може да започнат да миришат неприятно, да променят цвета си или да развият плесен.

Ръце, които втриват крем

Ние извършваме оценка на всеки наш продукт, за да изберем най-добрия консервант или комбинация от консерванти, като отчитаме фактори като вида на продукта, как ще се използва и къде ще се съхранява. Например, при кремовете за кожа ние изследваме дали многократното потапяне на пръстите в продукта ще го замърси.

В допълнение към съответствието с приложимите закони и разпоредби ние извършваме наши собствени оценки за безопасност и следим новите научни изследвания. Включваме консерванти само когато от тях има нужда и внимателно контролираме използваното количество. Това гарантира безопасното и отговорно използване на консервантите.

Ние разбираме, че някои хора предпочитат да избягват определени консерванти. Имайки предвид това, понякога успяваме да разработим продукти, които не включват определени консерванти.

В следните раздели можете да прочетете повече за консервиращите съставки, за които най-често получаваме въпроси: парабени, метилизотиазолинон, донори на формалдехид и феноксиетанол.

Отговори на вашите въпроси

Какво представляват консервантите?

Консервантите, както подсказва и името, помагат за поддържане свежестта на продуктите. Освен че се произвеждат синтетично, консервантите се намират и в природата. Боровинките, краставиците, черешите и медът например съдържат парабени, а всички здрави човешки, животински и растителни клетки произвеждат и използват формалдехид.

Ние използваме консерванти, за да поддържаме безопасността, ефикасността и привлекателността на продуктите, както и за да ги защитим от бактерии, дрожди и плесен, които могат да ги развалят и да ги направят опасни.

Защо има нужда от консерванти?

Без консерванти много продукти биха се развалили и тяхната ефикасност би намаляла, което може да доведе до проблеми, като например кожни или очни инфекции. Всички знаем, че храните могат да се развалят. Продуктите за грижа за дома и за лична грижа могат да влошат качеството си по същия начин – по-особено когато се съхраняват в топла и влажна среда като бани и кухни например, които подхранват развитието на бактерии, дрожди и плесен.

Консервантите ни помагат също да произвеждаме продукти, които са удобни за употреба и съхранение. Например, може да е необходимо продукт без консерванти да се съхранява в хладилник или да се изхвърли скоро след отварянето му.

Защо Unilever използва различни консерванти в различните продукти?

Всеки консервант има различни качества. Някои консерванти се справят по-добре с борбата с различни видове бактерии, дрожди и плесен, отколкото други, или действат по-добре в комбинация с определени съставки. За да решим кой консервант да използваме, ние обмисляме следните въпроси: Как ще се произвежда и транспортира продуктът? Какъв е климатът в страната, където ще се продава? Как ще го съхранява потребителят?

Ако става дума за продукт за лична грижа, дали е без отмиване като крем за лице или трябва да се изплакне, като например душ гела? Ако е продукт за грижа за дома, върху какъв тип повърхности ще се използва или дали ще се използва за ръчно пране на дрехи или в перална машина? Отговорите на тези въпроси ни помагат да определим кой консервант или комбинация от консерванти е най-подходяща.

Извършва ли се оценка за безопасност на консервантите?

Да. Консервантите, които използваме, се оценяват от гледна точка на безопасността – както от нашите собствени специалисти по безопасност, така и от външни органи. Ние винаги спазваме националните закони и разпоредби. Разполагаме също и със свои глобални стандарти, които гарантират нашия последователен подход към безопасната употреба на консервантите. Използваме подходящото количество с цел поддържане на качеството и безопасността на продукта и гарантираме, че всеки консервант работи безопасно съвместно с другите съставки в съответния продукт.

Всички продукти ли съдържат консерванти?

Ние използваме консерванти само когато тяхната употреба е необходима. Консервантите често са от съществено значение за защитата от бактерии, дрожди и плесен. Някои продукти обаче не се нуждаят от консерванти, тъй като техните съставки, опаковка или предназначение възпрепятстват замърсяването. Те често се наричат „самосъхраняващи се“.

Ние разбираме, че някои хора искат да избегнат определени консерванти, ако могат. Имайки предвид това, понякога успяваме да разработим продукти, които не съдържат определени консерванти.

Back to top