Пропуснете до съдържание

Силикони

Много от нещата, които хората казват, че харесват в продуктите за лична грижа – от копринения ефект на балсамите за коса до усещането за гладкост на рол-он дезодорантите – се дължат на силиконите.

Жена мие косата си с шампоан

Ние използваме силикони в много продукти за лична грижа, включително в шампоаните тип „всичко в едно“, балсамите за коса и стилизиращите продукти, овлажнителите, продуктите за защита на кожата и против изпотяване, тъй като те са много ефективни за подобряване състоянието на кожата и косата. Използваме силикони също и в продуктите за грижа за дома.

Въпреки че силиконите са съставка, създадена от човека, в действителност те се извличат от един естествен елемент, наречен силиций, който съставлява повече от четвърт от земната кора. Този елемент обикновено се среща в комбинация с кислорода, формирайки обичайния пясък на плажа (силициев диоксид). Ние използваме само силикони, които са преминали през стриктни оценки за безопасност, а ние непрекъснато актуализираме тези оценки с най-новите научни открития.

Отговори на вашите въпроси

Кои силикони използва Unilever?

Съществуват над 2000 различни форми силикони, включително твърди, течни, гъсти пасти, грес, масла и гума. Най-често срещаните силикони, които използваме в продуктите за лична грижа, са диметикон и диметиконол. Най-често използваните силикони в продуктите за грижа за дома са полидиметилсилоксаните.

Защо силиконите се използват често в продуктите за коса?

Силиконите придават на косата усещане за гладкост, мекота и влажност. Те създават също усещане за чистота на косата и улесняват разресването, като намаляват триенето.

Защо при някои продукти за коса се твърди, че те не съдържат силикони

Силиконите се използват в много шампоани и балсами, тъй като правят косата жизнена, бляскава и лесна за разресване. Някои хора обаче предпочитат продукти без силикони, които са по-подходящи за техния тип коса, за да избегнат усещането за натежаване на косата. Шампоаните и балсамите за коса, които придават обем на косата, може да съдържат малко или никакъв силикон. Ние произвеждаме няколко продукта за грижа за косата без силикони и това често е указано върху опаковката, за да помогне на хората да изберат продуктите, които харесват.

Използват ли се силикони в продуктите за грижа за дома?

Силиконите се използват в продуктите за грижа за дома на Unilever като например перилни препарати и омекотители за тъкани, някои почистващи препарати за тоалетни, почистващи кремообразни препарати, спрейове и гелове за съдомиялни машини. Силиконите, които се използват в продуктите за грижа за дома, обикновено действат като противопенителни съставки.

Безопасни ли са силиконите за хората?

Силиконите, които ние използваме, се подлагат на стриктни оценки и са безопасни за употреба в продуктите за грижа за дома и за лична грижа. Диметиконът, един от най-широко използваните силикони, е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ.

Безопасни ли са силиконите за околната среда?

Ние внимателно следим научните дискусии за екологичната съдба на силиконите. Има предположения, че определени силикони се натрупват във водния седимент и влияят върху водните създания. Проучванията обаче показват, че силиконите оказват малко влияние върху рибите и другите водни организми, които обитават седимента като например червеите или ларвите на насекомите.

Изследванията показват, че силиконите, които не се разпадат във водата, се отстраняват по време на процесите на пречистване на отпадъчните води. Както при всички съставки, които използваме в продуктите за грижа за дома и за лична грижа, ние непрекъснато следим новите научни изследвания и развитието на регулаторните рамки. Ние оценяваме всяка нова информация. Ако тази информация променя предишната ни оценка на риска, винаги предприемаме мерки.

Как да разбера дали един продукт съдържа силикони?

Ние изброяваме съставките, които се съдържат в нашите продукти за лична грижа, върху опаковката.

„Повече от 1000 проучвания са проведени от производители на силикон за оценка на безопасността на силиконите по отношение на работниците, потребителите, околната среда и производствените процеси. Резултатите от тези непрестанни изследвания и изпитвания показват безопасността на силиконите в техните разнообразни и важни приложения.“

Център по силиконите за екологична безопасност и безопасност на здравето, САЩ
Back to top