Пропуснете до съдържание

Талк

Талкът е естествен материал, който се използва както самостоятелно като талк на прах, така и като съставка в редица козметични продукти и продукти за лична грижа.

Разсипана бутилка с бял прах

Употребата на талк на прах датира от 1890-те години, когато е използван за първи път за грижи за бебето. Понастоящем се влага в много козметични продукти по целия свят и носи редица ползи. Действа добре под формата на бебешка пудра, тъй като абсорбира влагата много добре. В пудрите за лице запълва внимателно малките пространства върху повърхността на кожата, създавайки нежно усещане за гладкост. Талкът на прах е също така много добър изходен материал за производство на цветна козметика като например сенки за очи и руж.

Unilever използва само козметичен клас талк. Има много класове талк, които се категоризират в зависимост от нивата си на чистота. Козметичният клас талк, който отговаря на най-високите нива качество и безопасност, заема върха на скалата за чистота, Козметичният клас талк се приготвя чрез смилане на талк от мини, специално подбрани поради високото качество и чистотата на пластовете талк. Ние използваме козметичен клас талк в някои от нашите козметични продукти и продукти за лична грижа като например продукти за грижа за кожата и дезодоранти.

Когато талкът присъства в наш продукт, той е включен в списъка със съставки върху опаковката.

Отговори на вашите въпроси

Безопасни ли са за употреба продуктите, които съдържат козметичен клас талк?

Да. Безопасността на козметичния клас талк се подкрепя от десетилетия от научни доказателства, предоставени от авторитети по целия свят, включително Администрацията по храните и лекарствата в САЩ и Научният комитет по безопасност на потребителите на Европейската комисия. В допълнение на съответствието с приложимите закони и разпоредби ние също провеждаме наши собствени оценки за безопасност и следим новите научни изследвания.

Разбирам, че талкът може да съдържа азбест, вярно ли е това?

Козметичният талк, който Unilever използва, не съдържа азбест. Ние използваме само най-чистия клас талк, който е с най-високото възможно качество.

Вашите продукти причиняват ли рак?

Не, ние не бихме въвели на пазара продукт, ако смятаме, че той може да причини рак. Ние подхождаме към безопасността на нашите продукти много внимателно, а нашият Център за осигуряване на безопасност и околна среда следи новата научна информация за нашите съставки с цел осигуряване на безопасността на нашите потребители.

Напоследък има дискусия за това дали самият талк може да причини рак, тъй като някои проучвания с наблюдения върху хора показаха, че употребата на талк в гениталната област е свързана с малко по-висок риск от рак на яйчниците. Други проучвания обаче показват, че няма връзка. Тези връзки не означават, че талкът може да причини рак, и няма правдоподобно биологично обяснение за това как козметичният клас талк, който се използва в гениталната област, би могъл да доведе до развитието на рак на яйчниците или какъвто и да било друг вид рак.

Ние направихме оценка на всички налични доказателства и стигнахме до извода, че употребата на талк в нашите продукти продължава да е безопасна.

Back to top