Пропуснете до съдържание

Титанов диоксид

Титановият диоксид представлява бяла пудра, която се извлича от минерали в естествена среда. Понякога наричан TiO2, титаново белило или CI 77891, той се използва от много години в различни продукти, включително храни, лекарствени средства и козметика. В храните титановият диоксид често се нарича Е171.

Отговори на вашите въпроси

Кои са различните форми на титановия диоксид в козметичните продукти и продуктите за лична грижа?

Титановият диоксид се произвежда като пигментен клас или наноклас.

Пигментният клас титанов диоксид се произвежда със значително по-голям размер на частиците, отколкото нанокласът. Той се използва като оцветител за избелване и освежаване на състава на продуктите. Нанокласът титанов диоксид се произвежда под формата на много фини (нано) частици. Той е прозрачен и безцветен. Използва се често в слънцезащитни продукти за предоставяне на ефикасна защита от потенциално вредните ултравиолетови лъчи.

Безопасен ли е титановият диоксид?

Титановият диоксид се счита за безопасен за употреба в козметиката и хранителните продукти от експертни органи в целия свят, включително Научния комитет по безопасност на потребителите на Европа (SCCS), Съвместния експертен комитет по хранителните добавки (JECFA) и Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA). Нанокласът титанов диоксид е оценен от SCCS и одобрен от Европейската комисия за употреба като ултравиолетов филтър.

Също както всички наши продукти и съставки, титановият диоксид, който използваме, отговаря на най-високите стандарти за качество и безопасност, като взема под внимание всички приложими закони и разпоредби и отговаря на нашите собствени оценки на безопасността. Нашите учени продължават да следят най-новите научни данни и са уверени, че титановият диоксид, който се използва в нашите продукти, е безопасен.

Трябва ли да се тревожа за това, че пастата ми за зъби съдържа титанов диоксид?

Не. Титановият диоксид, който използваме в нашите пасти за зъби, е доказано безопасен съгласно здравните специалисти по целия свят. Той се използва в нашите пасти за зъби като бял оцветител в ненаноформа съгласно дефиницията на европейските разпоредби. Титановият диоксид е одобрен оцветител в козметиката и ние спазваме всички приложими разпоредби.

Има ли някакви алтернативи на пастите за зъби с титанов диоксид?

Редица наши пасти за зъби не съдържат титанов диоксид, включително някои от нашите продукти Signal (Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), Love Beauty and Planet и Schmidt’s Naturals.

Има ли други продукти, при които използвате титанов диоксид?

Ние използваме титанов диоксид като оцветител в някои продукти за грижи за дома, включително перилни препарати, таблетки за съдомиялни машини и тоалетни блокчета. Използваме го като оцветител също и в ограничен брой хранителни продукти, например в някои дресинги и сладоледи.

Как да разбера дали един продукт на Unilever съдържа титанов диоксид?

Титановият диоксид често се изписва в списъка със съставки върху етикета на продукта, когато се използва в хранителни продукти, продукти за грижа за дома, лична грижа и козметика.

При хранителните продукти титановият диоксид се изписва върху етикета на продукта като E171 или титанов диоксид в зависимост от местните разпоредби. При козметичните продукти и продуктите за лична грижа съставката е изброена с номера на цветовия си индекс (CI) CI 77891. Когато нанокласът титанов диоксид се използва в нашите слънцезащитни продукти, той е изписан като „титанов диоксид“ [нано] в списъка със съставки.

При продуктите за грижа за дома наличието на титанов диоксид е обявено съгласно местните разпоредби, които може да се различават в целия свят. В някои страни титановият диоксид не се обявява, ако се използва само малко количество от съставката. В други страни титановият диоксид е групиран при оцветителите в списъка със съставки. В Европа регламентът изисква всички съставки на продуктите за грижа за дома да бъдат публикувани на поддържаща уебстраница. Можете да намерите информационната страница със съставките на нашите продукти, като посетите раздела „Какво съдържат нашите продукти“.

Back to top