Пропуснете до съдържание

Ароматни вещества

Много хора обичат да използват ароматизирани продукти. За да ги създадем, ние използваме само висококачествени съставки, които отговарят на глобалните стандарти, заложени от Международната асоциация за изследване на ароматните вещества (IFRA).

Жена помирисва небрандирана бутилка с перилен препарат

Коя е първата миризма, която помните – гозбите на баба ви? Сапунът, с който сте се мили преди училище? Одеколонът на баща ви?

Ароматите събуждат спомени и предизвикват емоции. Усещането е тясно свързано с паметта и може да предизвика връщане на определени спомени от миналото – кой беше последният спомен, който събуди у вас един аромат?

В Unilever смятаме, че ароматите съдържат определена магия – те обединяват парфюмерийното майсторство с научните изследвания. Важно е да разберем това правилно. Хората по света ежедневно използват продуктите на Unilever в домовете си и върху телата си, за да изглеждат добре, да се чувстват добре и, което е важно, да ухаят добре! Приятният аромат може също да помогне за намаляване на товара на задълженията, пред които сте изправени, и да направи ежедневните задачи по-приятни. Съживявайки света около нас, ароматите помагат за оформяне на ежедневния ни живот.

Много съставки се използват за създаване на внимателно балансиран аромат, който ухае „точно както трябва“. Това е магията на ароматите.

Как се приготвят ароматите

Знаете ли, че сред 7,5-те милиарда хора по цялото земно кълбо има по-малко от 900 напълно квалифицирани парфюмеристи? Ние сме щастливи, че имаме нашия малък специален екип от експерти в тази област.

Нашите екипи от експерти разработват ароматите на нашите търговски марки в тясно сътрудничество с водещите парфюмерийни къщи. Работейки с най-добрите дизайнери на аромати в света, ние имаме достъп до най-добрите парфюмеристи и най-висококачествените съставки.

Тази част от мозъка, която обработва миризмите, се нарича лимбична система. Това е също тази част от мозъка, която играе главна роля за контролиране на настроението и емоциите. Има много популярни ароматни нотки, които хората харесват. Вземете например фужерните ароматни нотки – те се състоят от лавандулови, мушкатови и дървесни нотки.

Ако използвате нашия шампоан Dove, ще разпознаете този мирис. Той придоби известност през 1960-те години и днес се използва широко, добавяйки усещане за чистота и свежест. Фужерните ароматни нотки са една от 17-те различни групи ароматни нотки, които използваме за създаване на аромати.

Unilever Flower wheel

Едно малко нещо може да изисква много

Понякога са необходими десетки съставки, за да се получи аромат с перфектен баланс, който ухае точно както трябва! Възможно е много малко количество от една ароматна съставка да окаже голямо влияние за създаването на мириса, който харесват хората.

Ние използваме също нови научни техники, за да продължаваме да създаваме тази магия. Прилагаме например техника, която се нарича „капсуловане“, за да задържим аромата в един продукт. Тя служи като защита за съдържащия се в нея аромат, като го освобождава в определени моменти, което подсилва непрестанното разгръщане на парфюма.

Unilever frangrance percentage

Нашето становище относно някои специфични ароматни съставки

Понякога получаваме въпроси относно специфични ароматни съставки. Ето нашето становище относно някои от тях, за които получаваме въпроси по-често:

  • Мускусът създава дълготрайни ароматни нотки. Синтетичният мускус като например нитромускусът и полицикличният мускус (PCM) са разработени като етични алтернативи на животинския мускус. Ние преустановихме употребата на синтетичен нитромускус, тъй като той се натрупва в околната среда. Съобразявайки се с предпочитанията на потребителите, намалихме също употребата на полицикличен мускус и където е възможно, използваме алтернативи, които могат да доставят подобни дълготрайни ароматни нотки.
  • Лиралът е често срещана ароматна съставка с флорални нотки. Малък брой хора имат алергия към лирала, но предвид доказателствата за нарастване на техния брой, ние отстранихме лирала от състава на всички наши продукти с изключение само на няколко продукта, върху които все още работим. Фталатите могат да се използват за смесване на ароматни съставки, но ние не използваме фталати. Вместо тях използваме други подходи за обединяване на нашите ароматни вещества. Можете да прочетете повече за фталатите тук.

Кое е подходящо за вас?

Ние знаем, че хората искат да научат повече за ароматните вещества, и вярваме, че можем да им помогнем да изградят разбиране, увереност и доверие, като предоставяме онлайн информация. В тази връзка предлагаме подробна онлайн информация в раздел „Какво съдържат нашите продукти“ и изброяваме индивидуалните ароматни съставки, които се използват в нашите продукти за грижа за дома и за лична грижа.

Нашата инициатива за прозрачност относно съставките е създадена, за да ви помага и да ви предостави по-голям избор. Някои хора предпочитат неароматизирани продукти или продукти без аромат, може би защото ги харесват по този начин или защото някой в семейството им може да реагира на определени ароматни съставки. Поради тази причина ние произвеждаме серии леко ароматизирани продукти или продукти без аромат, за да ви предоставим избор. Можете да научите повече за нашия подход към алергиите тук.

Всяка уникална формула балансира хармонично индивидуалните нотки и групите нотки почти по същия начин, по който се композира музика. За разлика от музиката обаче тя не е предмет на авторски прави или патенти и и е защитена само от законите за търговските тайни.

Associação de Fragrâncias Internacional
Back to top